Nieuwe Teleco Dakairco

De Italiaanse fabrikant Teleco claimt dat de Clima eVan, met een lengte van 71 cm en een hoogte van 23 cm, de kleinste dakairconditioner op de markt is.

Teleco Clima eVan

Deze dakairco is dan ook speciaal ontworpen voor campers met kleine daken. Daardoor kan hij niet alleen in de gebruikelijke 40 x 40 cm daklichtopening worden gemonteerd maar bij afwezigheid daarvan ook in een opening van 36 x 36 cm worden bevestigd.

Minder vervuilend koelmiddel

Teleco maakt voor deze dakairco gebruik van het zogenaamde R32 koelmiddel. Dat heeft het laagste “global warming potential” (GWP 675) van alle koelmiddelen die er momenteel voor airconditioners voor voertuigen verkrijgbaar zijn. Het middel brengt geen schade toe aan de ozonlaag en stoot veel minder CO2 uit dan gebruikelijke koelmiddelen. Ook is het ongeveer 10% efficiënter en kan het, omdat het maar één bestanddeel heeft, eenvoudiger worden gerecycled.

2 Modellen

Er zijn twee modellen verkrijgbaar. De 5400H heeft een koelcapaciteit van 1700 watt en de 7400H heeft een capaciteit van 2200 watt. Deze modellen hebben allebei een warmtepomp zodat ze het interieur van de camper ook kunnen verwarmen. De functies Koelen, Verwarmen en Automatisch kunnen eenvoudig worden geselecteerd via de afstandsbediening. Het model CLIMA eVan 5400H is ontworpen voor een laag verbruik. Hij kan ook via een geschikte zuivere sinusomvormer worden aangesloten op een accu voor gebruik in rijdende voertuigen. Het kleine inwendige rooster is amper 4 centimeter dik en kan door zijn kleine afmetingen eenvoudig worden geïnstalleerd, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte in de camper. De dakairco heeft een multifunctioneel display en LED-verlichting die via de afstandsbediening kan worden in- en uitgeschakeld.