Om alle elektronische apparatuur in de camper te voeden, is er een accu nodig die constant op spanning staat. Door lange tijd op een plaats zonder stroombron te staan kan een goed opgeladen accu toch leegraken. Er is dus extra hulp voor nodig om ervoor te zorgen dat de accu op peil blijft, zoals een EFOY-brandstofcel.

Het principe van EFOY-brandstofcellen

EFOY-brandstofcellen zijn gebaseerd op DMFC-technologie (Direct Methanol Fuel Cell). Ze zetten chemische energie om in elektrische energie zonder tussenstappen en zonder veel efficiëntieverlies. De methanol in de tankpatroon wordt aangevuld met zuurstof uit de lucht en wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Dit alles zorgt niet alleen voor energie, maar ook voor afvalwarmte en waterdamp met weinig kooldioxide, waardoor het efficiënt en buitengewoon milieuvriendelijk is.

Uiteraard werken de EFOY-brandstofcellen ook met andere stroomgeneratoren. In combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen gaan ze alleen aan als het zonnepaneel bij slecht weer niet voldoende vermogen kan leveren.

efoy nederland

De EFOY-brandstofcel is de ideale stroomgenerator voor uw 12 V en 24 V accu. De geïntegreerde laadregelaar bewaakt permanent het laadniveau van uw opbouw / boordaccu en laadt deze indien nodig volledig automatisch op. Hij wordt weer uitgeschakeld (standby-modus) zodra de accu volledig is opgeladen. Hierdoor beschik je altijd over volledige energiereserves en wordt je accu door continu opladen beschermd tegen schadelijke diepe ontlading. Om 230 V verbruikers, zoals koffieautomaten of haardrogers te kunnen bedienen, heb je ook een omvormer nodig.

EFOY BT

De EFOY brandstofcel houdt zowel zichzelf als uw accu’s continue in de gaten. Als uw accu’s in de winterstalling te leeg dreigen te raken slaat hij aan om ze in topconditie te houden, wordt de brandstofcel te koud dan warmt hij deze op om vorstschade te voorkomen. Wilt u er in de wintermaanden op uit? Geen probleem! De EFOY brandstofcel werkt tot -20 graden.

efoy brandstofcel
 • Volledig stil:
  De brandstofcel maakt alleen geluid tijdens het laden. Het apparaat is stiller dan een koelkast op 1 meter afstand, dus waarschijnlijk merkt u dit niet eens.


 • Volautomatisch:
  U hoeft nooit meer na te denken over de stroom, dat doet de EFOY brandstofcel vanaf nu! Bij een vooraf ingestelde accuspanning slaat de generator aan en uit, hij houdt in de gaten of de accu’s nog in goede conditie zijn en indien noodzakelijk maakt hij zichzelf schoon of warm. Als het tankpatroon bijna leeg is krijgt u een seintje om hem te vervangen, meer hoeft u niet te doen.
 • Lichtgewicht: 
  Een pakket zonnepanelen met lader is al snel 10 á 15 kilo en ligt hoog op uw camper of caravan. De EFOY brandstofcel weegt zo’n 8 kilo en een vol tankpatroon weegt 5 kilo. De brandstofcel kan laag in het voertuig en desnoods op een moeilijk bereikbare plek geplaatst worden.

 • Compact:
  De afmetingen van alle EFOY brandstofcel brandstofcellen zijn gelijk. Bij het ontwikkelen is goed nagedacht waar de brandstofcellen geplaatst worden. Hierdoor is er eigenlijk altijd wel een geschikte plaats te vinden in uw caravan of camper.
 • Milieuvriendelijk
  In werking produceert de EFOY brandstofcel warmte, water(damp) en minder co2 dan een baby uitademt. Dit maakt hem zeer milieuvriendelijk. In tegenstelling tot een benzinegenerator ruikt u de brandstofcel nooit, ook niet tijdens het opstarten.
  Vaak wordt CO2 verward met het veel gevaarlijkere koolmonoxide (CO), de uitstoot (CO2) van de brandstofcel is ongevaarlijk, dat wil zeggen, een stuk minder gevaarlijk dan uw eigen adem.

EFOY BT 80

EFOY BT 150

 • Maximaal vermogen
 • Nominale spanning
 • Te gebruiken accu’s
 • Min. aanbevolen accucapaciteit
 • Beschermingsklasse
 • Bedrijfstemperatuur
 • Afmetingen L x B x H
 • Gewicht
 • Bedienmogelijkheden

40 Watt
12 Volt / 24 Volt
Loodzuur, gel, AGM, LiFePO4, EFOY Lithium accu
40 Ampère
IP 21
-20°C tot +40°C
448 x 198 x 275 mm.
6,5 kg
knop op apparaat
EFOY-app met bluetooth-adapter
Optioneel EFOY OP3-bedieningspaneel

75 Watt
12 Volt / 24 Volt
Loodzuur, gel, AGM, LiFePO4, EFOY Lithium accu
60 Ampère
IP 21
-20°C tot +40°C
448 x 198 x 275 mm.
6,9 kg
knop op apparaat
EFOY-app met bluetooth-adapter
Optioneel EFOY OP3-bedieningspaneel

                                               Bovengenoemde prijzen zijn incl. BTW en excl. montage

EFOY App

De brandstofcel bedien je eenvoudig met de EFOY app op je smartphone of tablet. Het enige wat u hoeft te doen is de Bluetooth-adapter op de EFOY aansluiten. In de app zie je in één oogopslag alle informatie over je brandstofcel en accu. Voorbeeld: controleer het vulpeil van uw tankpatroon of het dagelijkse verbruik door simpelweg de EFOY-app uit de App Store te downloaden.

efoy app
efoy brandstof

EFOY tankpatronen

EFOY-brandstofcellen hebben EFOY-tankpatronen nodig om elektriciteit op te wekken. Deze hebben een op veiligheid getest systeem dat speciaal is ontwikkeld voor EFOY-brandstofcellen en zijn gevuld met methanol. Door het veiligheidsslot kom je niet in aanraking met de brandstof en is het patroon binnen enkele seconden te verwisselen.

De tankpatronen zijn verkrijgbaar in twee maten (5 en 10 liter). Met een M10 tankpatroon (10 liter) ben je gemiddeld tot wel 4 weken zelfvoorzienend.

Leveringsomvang van de EFOY brandstofcel

Bluetooth-adapter BT2

Bluetooth-adapter BT2

Met de EFOY Bluetooth-adapter bedient u de brandstofcel met de gratis EFOY-app via smartphone of tablet. Naast de bediening vindt u veel interessante statistieken over de bediening van uw EFOY.

Laadkabel CL5

Laadkabel CL5

De drie meter lange laadkabel verbindt uw EFOY-brandstofcel met de accu en meet continu de accuspanning (zekeringset inbegrepen).

Montagebeugel Efoy

Beugels

Om ervoor te zorgen dat uw brandstofcel stevig staat, kunt u de riem van de EFOY bevestigen aan de twee meegeleverde slingwartels.

Tankpatroonhouder + riem

Tankpatroon + riem

Bevestig de EFOY-tankpatronen eenvoudig met de riem aan de houder.

Afvalhitteboog

Afvalhitteboog

Via de restwarmteboog voert u de restwarmte van de brandstofcel eenvoudig af.

Afvalwarmtepijp

Afvalwarmtepijp

Met de afvalwarmtepijp kunt u de afvalwarmteboog verlengen om de warmte naar buiten te leiden.

Buitenpaneel

Wandrooster

Het wandrooster is als afsluitelement aan de afvalwarmtepijp bevestigd.

Servicevloeistof

Servicevloeistof

De servicevloeistof is alleen nodig als uw brandstofcel er met een briefje expliciet op wijst. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren nadat u de EFOY lange tijd niet heeft gebruikt.

Afvalwaterslang incl. isolatie

Afvalwaterslang incl. Isolatie

Naast elektriciteit levert het chemische proces ook wat condenswater met een kleine hoeveelheid CO2 op. Deze slang dient naar buiten te worden afgevoerd zodat het condenswater kan weglopen.

Gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzing

In de bedieningshandleiding staat alle informatie die u nodig heeft over de EFOY-brandstofcel.