Het aantal inbraken in campers neem toe en steeds vaker worden er geen braaksporen gevonden. Het meest gebruikte basisvoertuig, de Fiat Ducato, blijkt een veiligheidsrisico te hebben dat in mindere mate bekend is. De Duitse firma Thitronik heeft hiervoor de oplossing gevonden.

Geen braaksporen

De meest gebruikte basis voor een camper is de Fiat Ducato. Die blijkt, samen met zijn broertjes van Peugeot, Citroen, RAM en de Iveco Daily voor kwaadwillenden nogal eenvoudig te kraken. Sluit u een van deze merken voertuigen (vanaf bouwjaar 2006) af met de elektronische sleutel, dan is de kans groot dat ongewenste bezoekers al staan te wachten. Zonder braaksporen komen ze binnen, doorzoeken uw camper en vertrekken weer. Politie en verzekeringsmaatschappijen hebben vervolgens geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk is ingebroken. Daar kunt u als eigenaar problemen mee krijgen. Verzekeringen kunnen moeilijk doen over het vergoeden van de geleden schade. 

Stoorzenders zijn ouderwets

Vroeger werden stoorzenders gebruikt om in te breken, een jammer heette zo’n ding. Ze zorgden ervoor dat er geen verbinding tot stand kon komen tussen de sleutel en de auto. De centrale vergrendeling kon daardoor het voertuig niet op slot doen. Je drukte op het knopje, de auto of camper zit op slot, je gaat dat niet nog eens controleren, waarom zou je. En precies daarop rekenden de dieven ook. Zo snel jij uit het zicht was waren ze binnen. Ook deze werkwijze liet geen sporen achter en omdat de deuren gewoon geopend konden worden werd ook geen aandacht getrokken.

Geen breekijzer maar een laptop

De werkwijze is echter met zijn tijd meegegaan. Het begon op te Valle dat er steeds vaker geen braaksporen te vinden waren na een inbraak in campers. En dat terwijl camperbezitters duidelijk aangaven gecontroleerd te hebben dat hun camper op slot zat.
De Duitse elektronicaspecialist Thitronik pikte dit signaal op. Ze hadden al een vermoeden en konden de oorzaak daardoor snel opsporen. Het probleem bleek in de afstandsbediening van de sleutel te zitten. Deze zendt signalen uit die niet gecodeerd zijn. Daarmee loopt de autofabrikant nogal achter, want het is inmiddels een verouderde techniek.

Met een laptop, een transceiver en gratis software vang je de signalen probleem op waarna je ze zelf weer kunt versturen. Met deze zogenaamde ‘replay-attack’ kan de camper dan op afstand geopend en weer afgesloten worden zonder een spoortje achter te laten.

thitronik_cct

Sinds 2019 zijn wij de premium partner van Thitronik in Nederland waar u het complete systeem kunt aanschaffen en laten inbouwen.

Oplossing: Safe Lock

Het probleem was dus bekend. Aanstalten tot het komen met een oplossing waren er echter niet. Dat deed Thitronik daarom maar zelf. Safe Lock heet hun systeem. Daarmee is elke Ducato en soortgelijke voertuigen veilig te beschermen tegen het aflezen van sleutelcodes. Daartoe vervangt het bedrijf de elektronica in de sleutel. Geen ongecodeerde signalen meer, maar wisselende codes, tot 4 miljard, waarmee de camper niet meer te kraken is. De camper kan weer veilig met de afstandsbediening op slot gezet worden. Een zogenaamde replay attack is niet langer mogelijk.

Het gevolg van de aanpassing is dat het originele alarm niet meer werkt. Daarvoor in de plaats kan gekozen worden voor de WiPro III. Eventueel uit te breiden met een gasalarm, magneetcontacten en nog veel meer opties.

Het gehele systeem werkt via radiosignalen. Ramen, dakluiken, bagagekleppen, alles kan meegenomen worden in dit systeem. Er kunnen tot aan 100 zenders gebruikt worden, gegarandeerd effectief tegen stoorzenders. Hierdoor ontstaat een ondoordringbare schil rond uw camper. Detail: na het starten van de motor kun je met de ‘vent check’ functie van het systeem heel eenvoudig controleren of alle ramen en luiken gesloten zijn. Tenslotte is er nog een Profinder-module. Deze kan de positie van het voertuig bepalen bij een noodgeval.

thitronik nederland
thitronik nederland

WiPro III Safe Lock

De basis is de WiPro III Safe Lock. Dit systeem wordt op de boordcomputer van de camper afgesloten en zorgt ervoor dat een eventuele Replay Attack niet meer uitgevoerd kan worden. Met de meegeleverde handzender activeert/deactiveert en vergrendeld/ontgrendeld u de cabinedeuren. Standaard wordt er 1 magneetcontact meegeleverd welke op een raam of serviceluik bevestigd kan worden.

 • beveiligd uw camper tegen inbraken.
 • Controle van het centrale vergrendelingssysteem
 • storingsvrij
 • eenvoudige bediening
 • optioneel ook mogelijk om met de originele sleutel te bedienen
 • Kopieerveilig dankzij meer dan 4 miljard codes
 • 75 meter reikwijdte

 

thitronik nederland

Magneetcontacten

Magneetcontacten voor ramen, dakluiken en serviceluiken zijn los bij te bestellen. Bij de WiPro III Safe Lock wordt standaard 1 magneetcontact meegeleverd. Afhankelijk van hoeveel u wilt meebeveiliger dient u deze seperaat te bestellen.Deze zijn zowel in het zwart als wit leverbaar.

 • functioneert op 868 MHz
 • compact design, ideaal voor vensters
 • zelfklevend, geen schroeven of montageschade
 • werkt op een CR2032 batterij, eenvoudig te vervangen
 • veilige dataoverdracht tussen het magneetcontact en de centrale
thitronik nederland

Safe Lock Printplaat

Hetgeen wat eigenlijk niet mag ontbreken is de Safe Lock printplaat. Deze printplaat wordt omgewisseld met de printplaat die in uw huidige Fiat-sleutel zit. Hierdoor kunt u de WiPro III met uw originele sleutel bedienen. Uw partner kan met de losse handzender ook het alarm activeren/deactiveren en de deurvergrendeling bedienen. 

De software dient te worden uitgelezen van uw oude printplaat en ingelezen op uw nieuwe printplaat. Als premium partner hebben wij de beschikbare apparatuur in huis om dit voor u te regelen.

thitronik_cct

Pro-finder

De Pro-finder is een uitbreider op het WiPro III systeem. Bij een eventueel alarm ontvangt u een sms op uw telefoon en kunt u het alarmsysteem bedienen. U kunt het systeem via uw telefoon activeren en deactiveren.

Mocht uw camper zich verplaatsen van de plek waar u het alarm heeft ingeschakeld, in geval van bijvoorbeeld diefstal, dan ontvangt u ook een sms.

Door de ingebouwde GPS-ontvanger kunt u uw camper te allen tijde volgen d.m.v. geofencing.

 • vind uw gestolen voertuig terug.
 • bedien het alarmsysteem op afstand.
 • Geofencing (alarm wanneer het voertuig verplaatst wordt)
 • Lokalisatie met vaste intervallen.
 • geen maandelijkse kosten.
 • geïntegreerde GPS-ontvanger
thitronik nl

Gasalarm

Om uw camper en uzelf optimaal te beschermen raden wij het bijbehorende Thitronik gasalarm aan. Deze wordt op het 12V circuit van uw camper aangesloten en detecteert narcosegassen en gaslekken. Het gasalarm wordt gekoppeld met het WiPro III systeem waardoor alles met elkaar in verbinding staat… storingsvrij!

 • Detecteert narcosegas, propaan en butaan
 • Draadloos, te gebruiken bij een WiPro III of een C.A.S. II
 • Permanente sensoren zelftest
 • Temperatuurscompensatie
 • E1 type goedkeuring
thitronik nederland

Kabellussen

Tijdens uw vakantie heeft u vaak waardevolle spullen bij u die u buiten uw camper bewaard. Dit kunnen uw (elektrische) fietsen zijn, maar ook uw satellietschotel, campingmeubelen, een wasrek etc. Al deze spullen zijn eenvoudig mee te beveiligen d.m.v. de optionele kabellus. Deze zijn in 2,5 en 5 meter te bestellen en leverbaar in wit en zwart. Mocht het circuit gesaboteerd worden dan wordt het WiPro III alarmsysteem direct geactiveerd.

 • Detecteert narcosegas, propaan en butaan
 • Draadloos, te gebruiken bij een WiPro III of een C.A.S. II
 • Permanente sensoren zelftest
 • Temperatuurscompensatie
 • E1 type goedkeuring