In Duitsland geldt de regel dat als u een Tempo 100-ontheffing heeft, u 100 km/u mag rijden met uw caravan i.p.v. 80 km/u. Dit geldt ook voor een aanhangwagen of vouwwagen. Uw caravan dit hiervoor wel aan bepaalde eisen te voldoen.

Voorwaarden

Uw auto moet voorzien zijn van een ABS-remsysteem en de caravan of aanhanger moet gekeurd worden. Uw caravan moet voorzien zijn van:

 • een oplooprem
 • hydraulische schokdempers
 • banden met de juiste load-index
 • banden met een juiste snelheidscodering
 • banden die niet ouder zijn dan 6 jaar
 • een antislingerkoppeling, voorzien van het E-keurmerk

 Tijdens de keuring worden bovenstaande zaken gecontroleerd op zowel de aanwezigheid als de juiste werking ervan.

tempo_100

Geen antislingerkoppeling

Wel een antislingerkoppeling

 • Het maximaal beladen caravangewicht mag ten hoogste 80% van het ledig autogewicht bedragen.
 • Het maximaal beladen aanhangwagengewicht mag ten hoogste 110% van het ledig autogewicht bedragen.
 • Het maximaal beladen caravangewicht mag ten hoogste 100% van het ledig autogewicht bedragen.
 • Het maximaal beladen aanhangwagengewicht mag ten hoogste 120% van het ledig autogewicht bedragen.

Voldoet uw combinatie aan de gewichteisen?

Op het kentekenbewijs van uw caravan of aanhangwagen kijkt u naar de waarde die vermeld staat bij ‘Maximum Massa voertuig’. Op het kentekenbewijs van uw personenauto kijkt u naar de waarde die genoemd wordt bij ‘Massa Ledig Gewicht’. Heeft u een personenauto met bouwjaar eind 2005 of jonger, dan staat er ook een waarde bij ‘Massa Rijklaar’; bij het vergelijken van de gewichten mag u van deze waarde uitgaan.

Gewichtseisen caravan

 • Wanneer de waarde bij ‘Maximum Massa Voertuig’ groter is dan de waarde ‘Massa Ledig Voertuig’ of ‘Massa Rijklaar’, komt u helaas niet in aanmerking voor de Tempo 100-ontheffing.
 • Is de waarde bij ‘Maximum Massa Voertuig’ groter dan 80% van de waarde ‘Massa Ledig Gewicht’ of ‘Massa Rijklaar’, dan komt u in aanmerking voor de ontheffing, mits de caravan is voorzien van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.
 • Is de waarde ‘Maximum Massa Voertuig’ kleiner dan 80% van de waarde ‘Massa Ledig Gewicht’ of ‘Massa Rijklaar’, dan komt u voor de ontheffing in aanmerking, ook als uw caravan niet is voorzien van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

Gewichtseisen aanhangwagen of vouwwagen

 • Als de waarde bij ‘Maximum Massa Voertuig’groter dan 120% van de waarde ‘Massa Ledig Gewicht’ of ‘Massa Rijklaar’ is, dan komt u helaas niet in aanmerking voor de Tempo 100-ontheffing.
 • Is de waarde ‘Maximum Massa Voertuig’ groter dan 110% van de waarde ‘Massa Ledig Gewicht’ of ‘Massa Rijklaar’, dan komt u voor de ontheffing in aanmerking, mits de aanhang- of vouwwagen voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.
 • Is de waarde ‘Maximum Massa Voertuig’ kleiner dan 110% van de waarde ‘Massa Ledig Gewicht’ of ‘Massa Rijklaar’, dan komt u voor de ontheffing in aanmerking,ook als uw aanhang- of vouwwagen niet voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

Het gewicht naar beden laten aanpassen

Indien het maximum beladen gewicht boven het ledig gewicht (of massa rijklaar) van het trekkende voertuig uitkomt, kan het maximum belden gewicht van de caravan verlaagd worden. Neem hiervoor contact op met de RDW om een verzoek tot gewichtsverlaging in te dienen. Houdt er dan wel rekening mee dat ook het laadvermogen van de caravan overeenkomstig de gewichtsverlaging afneemt.

Waar staat het goedkeuringsnummer op de stabilisator?

Het nummer staat vaak ingeslagen op de koppeling zelf, maar dan kan per koppeling verschillen. Bij twijfel kunt u het beste met ons contact opnemen.

Geen schokdempers, wel ontheffing?

Theoretisch is het mogelijk om zonder schokdempers een tempo 100-ontheffing te krijgen, echter zal het maar weinig voorkomen omdat de maximaal toelaatbare massa van de caravan of aanhangwagen niet groter mag zijn dan 30% van het ‘Massa Ledig Gewicht’ of ‘Massa Rijklaar’ van het trekkende voertuig. Dit is eventueel wel van toepassing op vouwwagens. 

Geen goedgekeurde stabilisator, wel ontheffing?

Ook zonder goedgekeurde stabilisatorkoppeling kunt u in aanmerking komen voor de ontheffing. De voorwaarde is hierbij dan wel dat de verhouding tussen de lege massa van het trekkende voertuig en de maximaal toelaatbare massa van het getrokken voertuig 1 : 0,8 is. Uiteraard dienen er wel schokdempers aanwezig te zijn en moeten de banden aan de gestelde eisen voldoen.

Direct gebruik na de inspectie?

Nadat de keuring heeft plaatsgevonden, duurt het maximaal 10 werkdagen voordat u de ontheffing per post thuisgestuurd krijgt. Pas dan mag u van de ontheffing gebruik maken.

De sticker

Deze dient goed zichtbaar op de achterzijde van het getrokken voertuig bevestigd te worden. Let er hierbij eventueel goed op dat deze dus niet achter een fietsendrager of kentekenplaathouder bevestigd wordt.

Geen sticker op de auto?

De ontheffing wordt afgegeven op het getrokken voertuig. U bent als bestuurder zelf verantwoordelijk voor het feit dat het trekkende voertuig aan de gestelde eisen voldoet, zoals de gewichtseisen en ABS. In februari 2006 is er een wetswijziging geweest en vanaf die datum vindt er geen controle meer plaats op de eisen die gesteld worden aan het trekkende voertuig.

Verlengen van de ontheffing?

De ontheffing is na afgifte onbeperkt geldig mits de voertuigen aan de gestelde voorwaarden blijven voldoen en er geen veranderingen in de Duitse wetgeving optreden. Dit houdt onder andere in dat de banden niet ouder mogen worden dan 6 jaar. Wanneer u de banden op tijd laat vervangen, blijft de ontheffing geldig en hoeft u dus niet opnieuw voor de keuring te komen.

Nieuwe ontheffing bij aanschaf andere auto?

Wanneer u besluit een andere auto te kopen hoeft u geen nieuwe ontheffing aan te vragen. U kunt dus met uw nieuwe auto gewoon gebruik blijven maken van de gegeven ontheffing, mits deze auto ook aan de gestelde eisen voldoet. Wanneer u de caravan of aanhangwagen verkoopt, wordt de ontheffing ook meeverkocht aan de nieuwe eigenaar.

Wat is de load-index van de banden?

De load index (of draagkracht) is de waarde van de maximale belasting die mag worden aangebracht. Om voor de Tempo 100-ontheffing in aanmerking te komen, moeten de banden van uw caravan of aanhangwagen geschikt zijn. Dat wil zeggen: het draagvermogen van de banden moet ten minste gelijk zijn aan het maximum beladen gewicht van de caravan of aanhangwagen.

load index banden